Kışın Ağırlığından Kurtulun

Kışın Ağırlığından Kurtulun

Kış aylarının kapalı, soğuk ve erken kararan havası psikolojik olarak biraz daha mutsuz olmamıza neden olur. Kişide fiziksel olarak bir şey yapmama isteği bunun sonucunda da hareket azlığı gözlenir. Sosyalliğin azalmasıyla ve evde geçirilen zamanın artmasına bağlı olarak daha bol kıyafetler giyme istediği olur. Hal böyle olunca kış aylarında karbonhidrata artan yönelim ve alınan kiloların kıyafetlerin altına gizlenmesiyle kilo aldığımızı fark etmeyiz.

Aşağıdaki tüyolara dikkat edersek kış ayımız çok daha sağlıklı geçecektir.

1- Yeterli Su Tüketin.

Her sabah güne 1 bardak su içerek başlayın. Kış aylarında su içme oranımız daha da azalır. Sadece susadığımızda su içeriz. Susama hissi oluşmadan, göz önümüze koyacağımız bir şişe su yetersiz tüketimin önüne geçecektir. Gün içerisinde en az 2 lt su ve kış aylarında metabolizmayı uyandırmak için 2-3 kupa bitki çayı tüketmeye özen gösterin.

2- Basit karbonhidratlara değil, Kompleks karbonhidratlara yönelin.

Öğünlerimizi düzenli ve zamanında aldığımızda tokluk süremiz uzayacaktır. Öğün atlamayarak kan şekerindeki dalgalanmaların da önüne geçmiş olursunuz. Bu sayede çikolata, kek, pasta gibi basit karbonhidratları arayışımız olmaz. Sağlıklı tercih olarak kompleks karbonhidratlar olan meyve, sebze, tahıl ve baklagilleri hayatımıza eklersek kan şekerimiz bir anda düşmez ve açlık hissetmeyiz.

Vücudumuz kendini korumak için bazal metabolizma hızını azaltmakta, vücut ısısını arttırmak için fazladan enerjiye ihtiyaç duymaktadır. Bu durum daha kalorili ve yağlı besinlere eğilim göstermemize neden olabilmektedir. Daha dikkatli olmamız gereken aylardan biri de kış ayıdır.

3- Hareketlerinizi arttırın.

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) sağlığın korunması ve geliştirilmesi için haftada 150 dakikalık (haftanın 5 günü 30 dakikalık) orta şiddette bir egzersizin yetişkinler açısından yeterli olduğunu belirtmiştir. Size iyi gelen bir spor dalını seçebilirsiniz. Önemli olan hareketin arttırılması, sadece düzenli yürüyüş bile kış ayı için yeterlidir.

4- Olumlu değişiklikler yapın.

İyi beslenme ve yaşam şekliyle herkes sağlıklı olabilir. Öncelikle kendimizi tanımalıyız. Düzeltmemiz gereken kötü alışkanlıklarımız var ise her hafta bunların birini iyileştirmeliyiz. Kızartma tüketmek yerine fırın ya da ızgara tüketimini artırmak gibi.

 5- 4 Mevsim kıyafeti belirleyin.

İlkbahar ve yaz aylarında giydiğimiz kıyafetleri kışın evde deneyerek kilo artışımızın olup olmadığını ve bölgesel olarak hangi bölgeden kilo aldığımızı tespit edebiliriz.

Nasıl yardımcı olabilirim?
Call Now Button