Kış Aylarında Beslenme

Kış Aylarında Beslenme

Kış aylarında bağışıklık düşerken mevsimsel grip, depresyon ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar da yaşanabiliyor. Bağışıklık sistemimizdeki dalgalanmalar ve zayıflamalar alerjik hastalıklara yatkınlık ve viral enfeksiyonları da beraberinde getiriyor. Bu yüzden kış aylarındaki sert mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemini zayıf düşürecek unsurlardan olabildiğince uzaklaşmalısınız. Gelin beraber bağışıklığı desteklemenin yollarına bakalım.

İşte Kış Aylarında Güçlü Bir Bağışıklık İçin Beslenme Önerileri

1) Renkli beslenin

Tabağınızı renklendirerek çeşit çeşit beslenin. Günde 4-5 porsiyon olmak üzere taze sebze ve meyve tüketimi önerilmektedir. Havuç, brokoli, ıspanak, lahana, kereviz, karnabahar, pancar gibi kış sebzelerini tüketin. Meyvelerden ise nar, mandalina, portakal, elma, ayva tüketimine yer verin. Kış sebzelerini buharda çok pişirmeden ve çiğ tüketerek vitamin mineral kaybının önüne geçilebilir.

2) Su tüketimini ihmal etmeyin.

Soğuk havada susama hissimizde azalmaktadır. Yeterli sıvı alımı ile vücutta ödem birikmesi önlenmekte vücutta oluşan toksinler atılmaktadır. Eğer ki kış ayında üşüyorsak vücut ısısının dengelenmesi için yeterli su tüketin. Susama hissinin gelmesi vücuttan çoktan su kaybedildiğini gösterir. Bu yüzden su içmek için susamayı beklemeyin. Su içimini kolaylaştırmak için çubuk tarçın, limon kabuğu, salatalık gibi aroma veren besinlerden faydalanabilirsiniz.

3) Bağışıklık için probiyotik

Güçlü bir bağışıklık sistemi sağlıklı bağırsak ile doğrudan ilişkilidir. Kış aylarında hareketsizlik ve yavaşlayan metabolizma sonucu sindirim sorunları ortaya çıkabilir. Bu nedenle probiyotik olarak yoğurt, kefir, ev turşusu, boza, elma sirkesi gibi besinlere günlük beslenmenizde yer verin.

4) Gıdaların doğal antibiyotik ve bağışıklık güçlendirici etkisinden yararlanın. 

Gıdaların doğal antibiyotik etkisi için özellikle sarımsak ve soğan tüketimi artırılmalıdır.
Soğuğun etkisiyle, bağışıklığın düşüşe geçtiği kış aylarında C vitamini ve çinko içeren besinler tüketmek önemlidir Turunçgillerden ziyade yeşil biber, kivi ve brokolide daha fazla C vitamini bulunmaktadır. Çinko içeren besinlerden faydalanmak için sofralarınızdan yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et ve kabak çekirdeğini eksik etmeyin.

5) Güneşten faydalanmaya özen gösterin.

D vitamini seviyelerimizi dengede tutmak için mutlaka güneşten faydalanmalıyız. Yüz ve ön kollarımızı 15 -20 dakika güneşlendirmek yeterlidir. Vitamin yetersizliğinde mutlaka danışılarak takviye alınmalıdır.

6) Tatlı istekleriyle başa çıkın.

Kışın karbonhidrat ağırlıklı beslenmede ve tatlıya olan istekte bir artış oluşmaktadır. Öğün aralarına lif içeriği yüksek kış meyvelerinden eklemek tatlı ihtiyacının önüne geçmenizi destekler. Örneğin; Süzme yoğurt + bal kabağı+ tahin + ceviz ya da şeker ilavesiz tarçınlı ayva tatlısı gibi. Sahlep ve boza yüksek kalorili içeceklerdir. Bu içecekler yerine yeşil çay tüketin.

7) Depresyona girmeyin.

Kış aylarında güneş ışığının ortadan kaybolmasıyla depresyon riski artıyor. Depresyonu kış aylarında en aza indirmek adına omega 3 açısından zengin beslenmek gerekiyor. Omega 3 ‘ten zengin somon, keten tohumu, cevizi ve chia tohumunu sofralarımızda bulunduralım.

Mutluluk hormonu olarak da adlandırılan serotonin hormonunu artırmak için; bitter çikolata, yumurta, peynir, ananas, muz ve hindi etini tüketmeyi ihmal etmeyelim.

Bu mevsimde bağışıklık sistemini güçlü tutmak için ve içimizin ısınması için karabiber, pul biber gibi baharatlardan destek almalı. Zencefil, zerdeçal ilaveli çay tüketimini artırmalıyız.

Nasıl yardımcı olabilirim?
Call Now Button