İlkbaharda Beslenme

İlkbaharda Beslenme

İlkbahara girerken kıştan kalan kilolar ince kıyafetlere geçmeye başlayınca daha çok ortaya çıkmakta ve kaçınılmaz olan
Eyvah, kilo aldım!’ yüzleşmesini de beraberinde getirmektedir. Üstelik kıştan kalan yorgunluk, halsizlik ve fiziksel aktivitenin azlığı mutsuz olmamıza sebep olur.

Üzerimizdeki ölü ruhu atıp, kilolardan kurtulmak, yaza güzel bir cilt, tırnak ve parlak saçlarla girmek için gelin beraber püf noktalara bakalım.

1) Güne kahvaltıyla başlayın!

Bahar yorgunluğu; uykusuzluk, baş ağrısı, isteksizlik gibi durumlarda ortaya çıkarken beslenme alışkanlıklarıyla bu durumu tersine çevirebilirsiniz. Bahar yorgunluğunun en iyi çözüm yöntemlerinden birisi kahvaltıyı atlamamaktır. Yeterli ve dengeli bir tabak oluşturarak kahvaltı yapmak sizi gün boyu enerjik ve sağlıklı hissettirir.

2) Bol su tüketin!

Havaların ısınmaya başlamasıyla vücudumuzun su ihtiyacı da artmaktadır. Kabızlığın önlenmesi, vücutta su tutulumunun(ödem) engellenmesi ve tokluk hissinin sağlanması için mutlaka su tüketiminize özen gösterin.

3) Egzersiz Yapın!

Vücudun yavaş yavaş uyanmaya başladığı ilkbahar döneminde; kıştan dolayı yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak ve fiziksel aktiviteyi artırmak şart! Özellikle kadınlar, metabolizmanın ve hormonların düzenli çalışması için doğru beslenmeli ve egzersiz yapmalıdırlar.

4) B Vitamininden zengin beslenin!

B vitaminini, vücut besinlerden ihtiyaç duyduğu kadar alır. Fazlası depolanmamakta ve idrarla dışarı atılmaktadır. Halsizlik, yorgunluk, unutkanlık, sinirlilik ve depresyonun baş nedenlerinin başında B grubu vitamin yetersizlikleri gelmektedir. B vitaminleri suda çözünen vitamin olduğundan günlük olarak alımı sağlanmalıdır. Biotin
ise B vitamininin bir parçası olup ‘güzellik vitamini’ adıyla da anılmaktadır. Temiz bir cilt, parlak bir saç ve güçlü tırnaklar için mutlaka B vitamini içeren bir beslenme programı uygulanmalıdır.

B vitamini: Tahıllar (arpa, buğday) tahıllı ekmekler, kırmızı et, süt, kuru baklagilllerde bulunmaktadır. Eksikliği durumunda ek takviye olarak ruşeym yağı kullanılabilir.

5) Bölgesel yağlardan kurtulun!

Havaların soğuk olması vücut ısısını koruma ihtiyacı doğurur, bu nedenle vücut yağlanmayı artırır. Bu durum, ısı değişimine karşı dengelerin korunması için vücudun doğal bir savunma sistemidir. Fakat kış aylarında beslenme düzeninde düzensizlikler olur ise yağlanma daha da artar. Bölgesel olarak yağlanmanın artmasına en iyi çözüm süt ve süt ürünleriyle ara öğün yapmaktır. Ufak bir kâse yiyeceğiniz yoğurt ile fiziksel görüntünüzü dengede tutun!

6) Enerjinizi yüksek tutun!

Bahar aylarında, çiçeklerin açmasıyla ve güneşin daha da yüzümüzü ısıtmasıyla enerjimiz yerine gelirken besinlerle de bu enerjiyi en üst düzeye çıkarabilirsiniz. 1-2 avuç kuru üzüm ya da 1-2 avuç yiyeceğiniz çiğ fındık, badem ya da kaju ile enerjiniz gün boyu sürsün.

7) Mevsiminde olan meyve-sebzeyi tüketin!

Kışın bağışıklığı güçlendirmesi açısından yaz ayına göre daha fazla multivitamin kullanmaya yelteniriz. Bahara girişte taze ve mevsiminde olan meyve sebzelerden tüketmek gereken vitamin ve minerali karşılamanız için yeterlidir.

8) Şok diyetlerden uzak durun!

Bahar yorgunluğunun sık yaşandığı bu dönemde bir yandan da hızlı kilo vermeye çalışılmamalıdır. Aç kalmak, şok diyetler ile kilo vermeye çalışmak zihinsel ve bedensel olarak bünyeyi güçsüz duruma getirmeye neden olur. Beslenmenizi ara öğünlerle destekleyerek şok diyetlerden uzak durun. Uzun süreli açlıklar ve şok diyetler sindirim sistemini de bozarak bağırsak dostu bakterilerin üretimini azaltmaktadır.

9) Bahar alerjilerinde dikkat!

Alerji immün (bağışıklık) sistemi hatalarından biridir. Özellikler bahar aylarında polen alerjisi görülürken bunun yanında ev tozu, tüy, yiyecekler ve ilaçlar alerji sebebi olabilir. Besin alerjisi var ise alerji yapan besini çıkararak eliminasyon diyeti yapılmalıdır. Polen kaynaklı bahar alerjilerinde bol su içmek vücuttan yabancı toksinleri atmaya yardımcı olmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için C vitamini ve antioksidan kaynaklı besinlerden faydalanılmalıdır.

 

nurhayat-goktepe

Nasıl yardımcı olabilirim?
Call Now Button